Aszpikos tokhal zöldségekkel (halkocsonya)

A halfogyasztó ínyencek legkedveltebb húsrésze a tokhal hasi részén elhelyezkedő hús. A Magyarországon általánosságban fogyasztott halakkal ellentétben a tokhalaknál ez a testrész annyira nincs elzsírosodva, állaga puha és omlós. A halkocsonyánk alapanyagát ez a finom hús képezi. A kocsonyarészt az említett húsról leválasztott halbőrből készítjük az itthon megszokott hagyományos kocsonyafőzési eljárással.

A legtöbb étteremben a halból készített ételek mellé sok esetben szolgálnak fel citromot is. A citrom jellegzetes savanyú íze jól harmonizál a halhússal. A kívánt hatás eléréséhez cégünk egy teljesen más módszert használ. Évezredek óta ismert, hogy a tejsavbaktériumok áldásos erjesztő tevékenysége által olyan savak jönnek létre, melyeknek együttes íze sokkal kellemesebb az ecet-, vagy a citromsavénál. A kocsonyába kerülő zöldségeket (uborka, paprika, karfiol, zöldborsó, sárgarépa, csemegekukorica) felhasználásuk előtt irányított tejsavas erjesztésnek vetjük alá. Ettől és a felhasznált húsalapanyag jó minőségétől olyan halkocsonyát kapunk, mely a tágabb gasztronómiai világban is megállja a helyét.

 Aszpikos tokhal zöldségekkel (halkocsonya)